Tasan 30 vuotta sitten siirtyi vetovastuu Vilho Reinikaisen perustamassa yrityksessä nuorille miehille. Jätekuljetus V. Reinikainen Ky:n kauppa astui voimaan 1.10.1990 ja uudet yrittäjät Ilkka Sievänen, Pekka Tulla ja Matti Tulla jatkoivat yrityksen toimintaa sitä kehittäen ja laajentaen.

Alkuvaikeuksien, devalvaation, valuutan kellutuksen ja muutaman nimenmuutoksen sekä keskinäisen kaupan myötä yritys on ollut vuosikymmenet Pekan ja Matin työsarkana. Palkattujen työntekijöiden määrä on kasvanut yhdestä 6-7 työntekijään, autojen määrä on nelinkertaistunut kahdesta kahdeksaan. Tänä vuonna maaliskuussa Pekka jättäytyi veljesten keskinäisen kaupan myötä pois ympäristöyrityksen toiminnasta ja Tulla Ky on nyt kokonaan Matin harteilla.

Nyt on pienen juhlan aika. Emme kuitenkaan jää tuijottamaan peruutuspeilistä menneitä vuosikymmeniä kuin sen verran mitä on tarpeellista historian ymmärtämiseksi. Eteenpäin elävän mieli. Edelleen tähyämme pitkälle tulevaisuuteen ja kohti puhtaampaa ja ympäristöystävällisempää maailmaa, kohti jätteiden kierrättämistä ja kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Jätelain tulevat tavoitteet vuodelle 2030 olemme jo käytännössä saavuttaneet. Siitä on hyvä jatkaa, aina voi parantaa.

Jätelaki on taas uudelleen kirjoittamisen kohteena. Ensimmäiset jätelain uusimiset muistan vuodelta 1993. Eli käytännössä koko uran ajan on saanut taistella oikeudestaan tehdä töitä ja palvella asiakkaitaan. Toivottavasti tälläkin kertaa päästään edes jotenkin siedettävään lopputulokseen, ettei kunnilta viedä itsemääräämisoikeutta sille kuuluvaan asiaan eikä asukkailta oikeutta päättää oman asuntonsa asioista. Eikä meiltä mahdollisuutta palvella asiakkaitamme tuttujen paikkakunnan omien poikien ja tyttöjen kanssa.

Menneen talven suunnitelmat merkkipäivän viettämiseksi menivät koronan myötä romukoppaan. Näissä olosuhteissa emme järjestä avoimien ovien päivää, vaan siihen palaamme myöhemmin. Koko koronan ajan olemme toimineet lähes normaaliin tapaan tarjoten jätehuollon palveluita. Panostamme siihen jatkossakin ottaen koronan huomioon toiminnassamme. Merkkipäivän nimissä lahjoitamme 3000 euroa paikalliseen hyväntekeväisyyteen. Kohteita valitessamme koetamme ottaa huomioon koronan aiheuttamat haitat ja menetykset.

Nöyrin mielin kiitän tähänastisista vuosista asiakkaita, työntekijöitä, virkamiehiä, päätöksentekijöitä ja kaikkia muita kanssakulkijoita. Ilman teitä tämä ei olisi mahdollista.

Matti Tulla
Tulla Ky

Lue myös: Kangasniemen Kunnallislehdessä 1.10. julkaisu artikkeli ”Jätekeräilijästä on tullut ympäristöyrittäjä”

Vanha kuva: Heini Koskela / Kangasniemen Kunnallislehti lokakuussa 1990 / Yläreunan kuva: Arto Pellinen