Meiltä kysyttyä2020-07-07T14:13:14+03:00

Meiltä kysyttyjä kysymyksiä

Julkaisemme tällä sivulla vastauksia meille lähetettyihin, jätehuoltoon ja jätteiden lajitteluun liittyviin kysymyksiin. Voit lähettää oman kysymyksesi alla olevaa lomaketta käyttäen. Pidätämme oikeuden valita julkaistavat kysymykset. Voimme halutessasi lähettää vastauksen myös sähköpostiisi.

Kysymyksiä & vastauksia

Mihin jätteeseen kissan paakkuuntuva kevythiekka laitetaan?2020-07-02T12:12:01+03:00

Kissan paakkuuntuva kevythiekka on pakkauksen mukaan sekoitus palygorskiitti- ja smektiittisavea. Kuuluuko se poltettavaan jätteeseen? Kiinteistömme poltettavan jätteen jäteastian ohjeen mukaan kissanhiekka kuuluu siihen. Epäilen, ettei se ole oikea paikka savesta tehdylle kissanhiekalle. Kiinteistöllä ei ole kaatopaikka-astiaa. Miten olisi biojäteastia?

VASTAUS: Tuo ohje ei oikein kuulosta ainakaan meidän Kangasniemellä käyttämältämme ohjeelta. Usein pakkauksissa sanotaan miten kyseinen tuote hävitetään. Savi on kuitenkin sellaista ainetta, ettei se ainakaan minun lajitteluohjeideni mukaan kuulu energiajakeeseen. Kotikompostoriin se varmaan kävisi. Pieninä määrinä ei varmaan haittaisi biojätteen joukossakaan, riippuu vähän biojätteen hyötykäyttötarkoituksesta. Jätteiden lajittelussa on aina noudatettava kullakin paikkakunnalla käytössä olevia ohjeita. Paikallinen jäteyritys on yleensä hyvä paikka kysyä ohjetta. En käy arvailemaan millaiset ohjeet teillä on käytössä, mutta meillä ainakin sekajäteastia on pakollinen, samoin biojätteen lajittelu joko kompostoriin tai biojäteastiaan. Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tai kimpoilla on sitten lisää hyötykäyttövelvoitteita. Meillä minä ohjeistaisin laittamaan kissanhiekkasaven sekajäteastiaan, josta se menee jätevoimalaan energiahyötykäyttöön kaukolämpönä ja sähkönä. 

Remontissa jäänyt vuorivillaeristettä jätepaloja. Mihinkäs jätteeseen ne kuuluvat?2020-07-02T12:13:19+03:00

VASTAUS: Tällä hetkellä vuorivillajäte kuuluu sekajätteeseen riippumatta siitä, onko se purkutavaraa vai remontissa yli jäänyttä uutta villaa. 

Saako sekajätteisiin laittaa puutarhajätettä, esim. rikkaruohoja, pientä oksaa yms. Vai kuuluvatko ne biojätteisiin?2020-07-02T12:13:01+03:00

VASTAUS: Rikkaruohot, pienet oksat, haravointijäte yms. puutarhajäte kävisi kompostoriin, jos sellainen on käytettävissä. Mikäli kiinteistöllä on käytettävissä biojäteastia, rikkaruohot, kasvien lehdet ja ihan pienet oksatkin käyvät siihen. Vähänkin isommat oksat laittaisin esim. energiajaeastiaan. Ellei muuta paikkaa ole käytettävissä, lopulta sekajätekin käy. Meidän keräämämme ja eteenpäin toimittamamme sekajäte menee lopulta jätevoimalaan, jossa siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä. Hyötykäyttöön sekin siis menee. 

Voiko jäteasemalle tuoda ilman karmeja olevia vanhoja ikkunalaseja?2020-07-02T12:12:43+03:00

VASTAUS: Tällä hetkellä lasinkeräys tarkoittaa meillä kuluttaja-asiakkaiden lasipakkauksia eli pulloja ja purkkeja. Lasinkeräykseen ei siis huolita ikkunalasia, peililasia, juomalasia, kattokruunuja, lasisia taide-esineitä tms. Eli ikkunalasit ovat sekajätettä riippumatta siitä laitatteko ne omaan astiaanne vai tuotte jäteasemalle. Puiset karmit käyvät jäteasemalla lajiteltu puu -jakeeseen.

Go to Top